Μύθοι και αλήθειες στην Πλαστική Χειρουργική

1. Η Πλαστική Χειρουργική ασχολείται μόνο με την Αισθητική Χειρουργική. Η Πλαστική Χειρουργική είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες ειδικότητες της Ιατρικής και λανθασμένα υπάρχει η εντύπωση αυτή. Το πλήρες της όνομα είναι Πλαστκή Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική και είναι η ειδικότητα που αντιμετωπίζει επίσης διάφορα εκ γενετής προβλήματα όπως και ενα τεράστιο φάσμα παθολογικών καταστάσεων.

2. Οι επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής δεν αφήνουν σημάδια! Είναι γεγονός ότι κάθε τομή αφήνει σημάδι. Στην Πλαστική Χειρουργική προσπαθούμε οι τομές να είναι όσο πιο μικρές και όσο το δυνατόν πιο καλά κρυμμένες σε φυσιολογικές πτυχές ή σε μη εμφανή σημεία του σώματος. Ακολουθεί προσεκτική συρραφή της τομής με τη χρήση πολύ λεπτών ραμμάτων.

3. Ο κυριότερος λόγος που κάποιος δεν προχωράει σε μια επέμβαση Πλαστικής Χειρουργικής είναι ο φόβος της γενικής αναισθησίας. Αναφερόμενοι σε άτομα χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, σε επεμβάσεις που διενεργούνται σε σύγχρονα νοσοκομεία και με τη χρήση των νέων αναισθησιολογικών φαρμάκων, μπορούμε να πούμε πως η γενική αναισθησία είναι απόλυτα ασφαλής.

4. Νέες τεχνικές και Λέιζερ στην Πλαστική Χειρουργική. Συχνά γίνονται αναφορές για νέες τεχνικές με τοπική αναισθησία, χρήση λέιζερ στα χειρουργεία Πλαστικής Χειρουργικής και ανάρρωση σε χρόνο ρεκόρ. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αναφορές αυτες είναι παραπλανητικές και αποτελούν απλά μέθοδο μάρκετιγκ. Οταν ενδιαφέρεστε για κάποια επέμβαση πρέπει να ενημερωθείτε απο τον Πλαστικό Χειρουργό σας για όλες τις λεπτομέρειες τις συγκεκριμένης επέμβασης όπως και για τις πιθανές επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν, ετσι ώστε να πάρετε μια ώριμη και συνειδητή απόφαση.

5. Ποιοί διενεργούν επεμβάσης Πλαστικής Χειρουργικής; Είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε σε εγγεγραμμένους Πλαστικούς Χειρουργούς, που διαθέτουν τόσο την κατάλληλη εκπαίδευση όσο και την εμπειρία στον τομέα της Πλαστικής Χειρουργικής. Ιδιαίτερη προσοχή σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που παρουσιάζονται ως Πλαστικοί Χειρουργοί. Οποιαδήποτε αμφιβολία για την ειδικότητα οποιουδήποτε ιατρού μπορει εύκολα να διευκρινηστεί με ένα τηλέφωνο στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.